Removing functoid from toolbox

by eliasen 5. December 2006 20:59

Hi

Updated at the bottom with a solution.

I have this very weird problem. I have created a functoid, but silly, as I am, I created an icon for it that was way to big. So I wanted to remove the functoid from the toolbox and deploy another functoid instead.

This turned out to be quite a difficult task. I have removed the functoid from GAC and I have removed it from the "Mapper Extensions" folder of the BizTalk installation folder. I have then reset the toolbox. The functoid is STILL there. Actually, I can do whatever I want, even boot the server, but the functoid stays in the toolbox. If I move my mouse over it in the toolbox, VS.NET 2005 will crash very hard, so this isn't desirable :-) If I am very quick, I can go to the functoid, right click on it and delete it from the toolbox. Yiepee, it is gone. BUT, resetting the toolbox makes the functoid reappear :-(

Another guy has the same problem, and at this moment, a support incident with Microsoft is being evaluated. Microsoft have reproduced the behaviour, they claim, so I am awaiting the answer to this peculiar problem any time now.

I will post the solution here, off course.

Update with a solution posted on 9'th December 2006:

Solution 1:

Log on to Windows, using a username other than that, under which this error occurs. The ser must have administrative priviledges.

Right click on "My Computer", Select Properties, Advanced Tab, User Profiles -> Settings and delete the profile that is experiencing the problem.

Logout, and login as the user that had the problem. The problem should now be gone.

This solution has a great drawback, though - the profile is deleted (duh!) This means that alll your settings for all kinds of programs are removed and you need to recreate them. For instance, VS.NET 2005 thinks it is the first time it is started the next time you start it.

Solution 2:

Microsoft stated another solution that should work, but this one I haven't tested:

  1. Ungac the Assembly
  2. Remove the Assembly from Mapper Extension Folder.
  3. Choose Items on the Toolbox and Unselect the offending items
  4. Then do a Reset Toolbox

--
eliasen

Tags:

BizTalk 2006

Comments (3) -

Tracy
Tracy
3/15/2007 6:37:02 AM #

I have tried solution 2, but it reappears.  However, if you will take and between steps 2 and 3 of solution do and remove the following files from the "C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Application Data\Microsoft\VisualStudio\8.0" (for VS 2005), it should work fine....

toolbox.tbd
toolbox_reset.tbd
toolboxindex.tbd
toolboxIndex_reset.tbd


Reply

Jan Eliasen
Jan Eliasen
3/17/2007 8:07:08 PM #

Thank you for your comment. Seems better than solution 1 above Smile

--
eliasen

Reply

Jan Eliasen
Jan Eliasen
11/14/2008 3:07:07 PM #

Even after Service Pack 1 for VS.NET 2005, this issue still remains...

Anyway, this gave me the opportunity to test the solution proposed by Tracy in the first comment to this post, and it seems to work just fine.

--
eliasen

Reply

Add comment

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading

About the author

Jan Eliasen is 37 years old, divorced and has 2 sons, Andreas (July 2004) and Emil (July 2006).

Jan has a masters degree in computer science and is currently employed at Logica Denmark as an IT architect.

Jan is a 6 times Microsoft MVP in BizTalk Server (not currently an MVP) and proud co-author of the BizTalk 2010 Unleashed book.

BizTalk Server 2010 Unleashed


Buy from Amazon

Microsoft MVP


6 times: July 2004, July 2008, July 2009, July 2010, July 2011, and July 2012. Not currently an MVP.

MCTS

Image to show

Month List

Page List